Geschiedenis van de Jogclub

Midden 1997 : Mieke Boeckx vindt een nieuwe uitdaging

Mieke Boeckx
Mieke Boeckx

Mieke Boeckx, boegbeeld van de loopsport in de Kempen, krijgt midden 1997 slecht nieuws van dokter Toon Claes. Na 14 marathons en velerlei medailles op Europese en Belgische kampioenschappen zorgen knieproblemen ervoor dat ze het lange afstandlopen moet opgeven. Een bittere pil om door te slikken voor Mieke, want lopen is haar passie.

Dr. Claes suggereert haar om iets op te starten voor absolute beginners. In die tijd moest je immers reeds vlot 5 km kunnen lopen om je bij een atletiekclub te kunnen aansluiten. De doorsnee atletiekclub was niet bereid om je de cruciale eerste kilometers aan te leren, of om te investeren in een recreatieve jogger zonder ernstige ambities … Clubs waren immers enkel gericht op de competitieve sporter.

 

Oktober 1997: Joggen voor beginners

Op woensdag 22 oktober 1997 zet Mieke haar initiatief om in praktijk. Onder haar leiding begint in Herentals de eerste groep “Joggen voor beginners” aan de eerste meters op de atletiekpiste van BLOSO.

De leeftijd van de deelnemers schommelt rond de 40 jaar. Veel dames vinden hier hun weg naar de loopsport - de dames zijn zelfs in de meerderheid - en Josée Bogaerts is met haar 61 jaar de kranige ouderdomsdeken van de groep. Hun doel? In tien weken tijd vlotjes vijf kilometer joggen.
Wie had kunnen denken dat deze vijftien pioniers aan de wieg zouden staan van de grote looprage die in Vlaanderen en ver daarbuiten zou volgen? Een groepsfoto van deze moedige joggers verscheen in de pers en van dan af volgden de cursussen elkaar in een snel tempo op.

Begin 1998 dagen er bijna 100 deelnemers op voor de tweede cursus. Door het onverwachte succes moet de grote groep gesplitst worden. De lopers komen niet enkel uit de buurt van Herentals, maar uit heel de provincie Antwerpen. Soortgelijke cursussen werden op dat moment immers nergens anders aangeboden. Een van de starters in september 1998 is de huidige voorzitter Leen Janssens. Ook Jef Tegenbos was bij een van de eerste groepen en begin 1999 sluit eveneens Eddy Verwimp aan. Dit drietal zal mee de schouders onder de club zetten.

De pioniers van 1997
De pioniers van 1997

 

1998: Belgian Road Runners Club

De cursussen “Joggen voor beginners” trekken heel wat volk. Nadat ze de initiële cursus (5km) afgewerkt hebben, willen velen blijven lopen en hun grenzen verleggen naar de 10km. Zo ontstaat de Belgian Road Runners Club of BRRC. Buiten Herentals worden op diverse locaties nieuwe kernen opgericht, o.m. in Zele, Leuven, Brugge...

logo van BRRC

 

En het blijft niet bij een afstand van 10km. Lopen in groep voor de gezondheid en het aangename gezelschap wordt voor vele sportievelingen een prettige recreatieve bezigheid. Wekelijks zijn zowel de BLOSO-piste als de Herentalse bossen het decor voor gevarieerde trainingen. Eric Raeymakers, Krista Van Peer en Ann Decoene dragen hun steentje bij aan een correcte begeleiding.

 

 

2001 : Start to Run verovert Vlaanderen

In 2001 begint Mieke in samenwerking met de Vlaamse Atletiekliga met “Start to Run”, een kopie van “Joggen voor beginners”. Ze trekt als een ware ‘jogmissionaris’ door heel Vlaanderen om haar ervaringen met BRRC Herentals te delen. Wat in de keizerstede lukt, moet ook in Oostende, Lanaken en in veel andere clubs lukken. Al snel wordt “Start to Run” een begrip in heel Vlaanderen. In navolging van onze Herentalse club organiseren tal van verenigingen jogcursussen die massa’s deelnemers de loopschoenen doen aantrekken.

Het vervolg is bekend. Volgens de Vlaamse Atletiekliga hebben sindsdien meer dan 100.000 recreanten deelgenomen aan een “Start to Run”- cursus. En daar hebben ‘ons’ Mieke en 'onze' Herentalse club een grote verdienste aan.
Omwille van de grote vraag wordt er tweemaal per jaar een initiatiecursus georganiseerd. Reeds in 2001 wordt het duizendste jogdiploma van 5km uitgereikt in Herentals.


De groep 'Joggen voor beginners' van april 2001

 

2004 : Voorbij de 5 kilometer

Na de blitse start van de eerste jaren groeit de club gestaag verder dankzij het gedreven bestuur dat zich over de goede werking van de club bekommert : Mieke Boeckx wordt bijgestaan door Jef Tegenbos (voorzitter), Eddy Verwimp (secretaris), Leen Janssens en Herwig Calaerts.
De club focust zich niet enkel meer op de beginnende jogger, maar ook de geoefende recreant komt aan zijn trekken. De 'gevorderden' worden getraind door Eddy, die samen met een aantal ‘tempolopers’ de verschillende groepen op sleeptouw neemt. Naast Leen Janssens nemen onder meer Marianne Haverans en Els Heylen een tempogroep voor hun rekening. Maar menig loper herinnert zich ook Stan Schellens, die met zijn motiverend enthousiasme zowel starter als gevorderde aanport om door te zetten.

In 2008 sluit de club zich aan bij Sporta-federatie vzw.

Een flyer van BRRC uit 2006
Flyer van BRRC Herentals uit 2006

 

2011 : Jogclub Herentals

In 2011 verandert BRRC Herentals haar naam in “Jogclub Herentals” en krijgt daarbij een gloednieuw logo aangemeten. In het bestuur neemt Leen het voorzitterschap over van Jef. In 2013 treedt Ludo Gys aan als ondervoorzitter en in 2015 Guy Deckx als assistent-trainer. Eddy Verwimp blijft het toezicht over de trainingen combineren met zijn taak als secretaris en penningmeester. Met Suzy Verhaert, die zich vooral over de startersgroep ontfermt, en Mario Wuyts, telt de club vijf gediplomeerde jogbegeleiders.


logo van de Jogclub
logo van de Jogclub

Voor vele leden is “de jogclub” meer dan een sportief loopgebeuren. Joggen en trainen in groep is een 'way of life' geworden. Door de jaren heen zijn hechte vriendschapsbanden gesmeed, wat het trainen nog een stuk aangenamer maakt.

De cursussen "Joggen voor beginners" volgen nog steeds het schema van Mieke Boeckx. De vervolgtrainingen, onder leiding van hoofdtrainer Eddy, balanceren tussen snelheid en uithouding en worden aangepast aan de doelstellingen en het niveau van de verschillende groepen. Verscheidene gediplomeerde jogbegeleiders zorgen steeds voor deskundig toezicht en advies.

Het clubprogramma voorziet jaarlijks een aantal uitdagingen waarvoor specifiek getraind kan worden: de Ten Miles van Antwerpen, de 20 km van Brussel, de Tessenderlo Classic... Sommige leden gaan voor de ultieme afstand, de marathon, en ze lopen die telkens met succes uit dankzij de opbouwende trainingen en de gouden tips van de ervaren begeleiders.


Joggers in actie op de piste

 

2017 : het jubileumjaar, een 20 jaar jonge club

Tijdens het jubileumjaar 2017 wordt voor het eerst in groep getraind voor de deelname aan de marathon van Antwerpen. Er wordt niet enkel aan de afstand gewerkt, maar ook de lichamelijke conditie krijgt voldoende aandacht: gezonde voeding, regelmatige rustmomenten... Deze professionele aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen: de negen starters hebben met zijn allen de eindstreep bereikt binnen de vooropgestelde tijdslimiet. Dat verdient een heel dikke proficiat !!

Andere initiatieven, zoals een gloednieuw club T-shirt en een vers ontworpen website, geven dit jubileum nog meer glans. Tijdens de “2U van LU”, het loopevenement in het kader van Herentals Feest, sleept de club een mooie derde plaats in de wacht. Een hele prestatie!

Er wordt ook heftig gevierd en gedanst op de jubileumparty en lekker gewandeld en gegeten tijdens de familiedag. Kortom, de Jogclub is veel meer dan joggen alleen!

En nu op naar een nieuwe periode van minstens 20 jaar!!!


Jogclubbers aan de start van de 2U van LU (juli '17)

 

Klik hier voor meer foto's uit 'de oude doos'.