Jogclub in actie: 20km van Brussel (2019)

Brussel. Volgens sommige hooggeplaatste Amerikanen een “hell hole”, volgens anderen een Vlaamse stad waar enkel Frans wordt gesproken wat niet helemaal klopt want je hoort er ook héél veel Engels en verder Congolees, Arabisch, Spaans – Nederlands hoor je enkel van een verdwaalde luidruchtige Hollandse toerist of éénmaal per jaar tijdens de 20 km van Brussel als 35.000 lopers uit heel België en vaak ook van erbuiten Brussel overspoelen. Maar goed, genoeg politiek of voor we het weten staat Brussel-Halle-Vilvoorde terug op de politieke agenda en kunnen we de regering in lopende zaken nog eens laten vallen :-).

Dit jaar had onze Jogclub maar liefst 7 lopers afgevaardigd waarvan er maar liefst 6 nog nooit de 20 km van Brussel hadden gelopen : Els, Griet, Kathleen & Kathleen, Christel en Liesbeth. Enkel Guy moest als ervaren rot als enige de mannelijke eer verdedigen – voorwaar geen eenvoudige opdracht tussen al dat hoog getalenteerd vrouwenvolk..

We hadden al om 7 uur ’s ochtends afgesproken en de trip over de E313 en de Antwerpse Ring + E19 verliep een stuk voorspoediger dan op een normale werkdag. De auto werd aan het Woluwe Shoppingcentrum geparkeerd om vandaar met de metro naar het Jubelpark te sporen. Tot onze grote verrassing was het shoppingcentrum om 8 uur al open voor een rommelmarkt – specifiek toegespitst op model auto’s, treinen etc – gelukkig niet teveel vliegtuigen of we waren toen ondergetekende al “kwijt” gespeeld..
Dan op naar het Jubelpark en naar het luchtvaartmuseum waar we ons zoals de voorbije jaren in de buurt van de Hind 24 (een gevechtshelikopter van de Russische makelij voor de cultuurbarbaren onder ons) en de Mig 27 Flogger (een gevechtsvliegtuig – ook al van de Russen) installeerden om ons in alle kalmte voor te bereiden op onze loop door Brussel.

Al onze lopers waren in wave 5 en 6 ingedeeld  - redelijk nadelig want zo moesten we ongeveer een dikke 20000 lopers laten voorgaan en die moesten we natuurlijk allemaal trachten voorbij te steken – wel een deel dan wat niet altijd eenvoudig was aangezien er redelijk wat wandelaars zijn en die stappen dan nog eens liefst met z’n vieren naast mekaar ..
Het eerste deel van de wedstrijd was het dan vooral kunst om ons tempo te vinden en na de klassieke tunnels aan de “Avenue Louize” richting het prachtige Terkamerenbos op te stomen waar we letterlijk en figuurlijk wat meer ademruimte kregen.  Van daaruit ging het dan naar de chiquere coté’s van Brussel  - voorwaar geen spoor van een “hell hole” - om dan na een steile Tervurenlaan terug naar het Jubelpark op te stomen.

Onze lopers kweten zich schitterend van hun taak om de eer van onze club hoog te houden : we finishten allen in een zeer behoorlijke tijd en met een gevoel van "hier hadden we voor getraind en dit smaakt naar meer" !
Christel stapte onderweg als een professionele haas uit de wedstrijd – ze moest immers dringend naar een feestje van haar ouders – dat heet prioriteiten stellen.  Kathleen (Horemans) en Griet finishten samen, Kathleen (de Peuter) en Els finishten dicht tegen de 2 uur en Liesbeth en Guy haalden het beste uit zichzelf door mekaar onderweg te hazen maar ook te motiveren als het wat minder ging – die tijd dicht bij 1u50 hadden ze niet verwacht !

Zoals de traditie het ondertussen voorschrijft, werd er hierna koers gezet naar een Kempische frituur – deze keer werd in Sint-Jozef Olen frituur “the Bridge” met een bezoek vereert waarbij onze coach Eddy ons kwam vergezellen. Eddy had heel hard getraind om in Brussel nog eens te knallen maar een bronchitis enkele dagen voor de wedstrijd besliste hier spijtig genoeg anders over. Deelnemen had geen zin – een frietje eten en eens goed nakaarten wel (met de nodige komische momenten – however : what happens in de Bridge stays in the Bridge :-) ) !

Conclusie : een zeer geslaagde dag, met vooral het gevoel dat de trainingen echt hun nut bewijzen. Daarom nog een speciaal dankwoordje aan onze trainer, Eddy: die loop van Zichem naar Scherpenheuvel is misschien niet zo leuk als in de Herentalse bossen trainen, maar het is wel zeer effectief.


Guy

 


op weg naar het Jubelpark


aan de finish


Guy werd goed omkaderd :-)