Jogclub in actie: Marathon Rotterdam 2018

Op zondag 8 april was het zover : het hoogtepunt van het jaar voor drie marathonlopers uit de Jogclub. Guy, Evi en Annelies hadden deze wedstrijd uitgekozen omwille van de sfeer en het enthousiaste publiek langs de weg.

Dankzij hun goede voorbereiding (dank aan trainers Guy en Eddy), haalden ze alle drie de eindmeet !!

Lees nu het verslag van Guy!

 

Met de cava-traktatie vorige woensdagavond, viel het finale doek over de deelname van onze 3 Jogclubbers aan de marathon van Rotterdam :  Annelies en Evi hielden de eer hoog bij de dames en Guy deed dit bij de mannen. 

Rotterdam is met haar 14.000 deelnemers aan de marathon veruit de grootste marathon van de Benelux, en één van de grootste in Europa. Parijs, Londen en Berlijn steken er natuurlijk nog een stuk bovenuit. Daarnaast is het één van de snelste parcours, waar in het verleden reeds ettelijke wereldrecords gelopen werden. En qua toeschouwers is de NN Marathon Rotterdam heel uniek, want geen andere marathon van die omvang trekt zoveel toeschouwers en die zijn dan vaak ook nog eens heel enthousiast ...

De editie van dit jaar vond plaats op 08 april en de maanden en zelfs weken ervoor werden nog gekenmerkt door koude temperaturen (remember de halve marathon in Drunen in onaards 'arctische' omstandigheden) maar de traditie van de laatste jaren huldigend, verliep ook dit jaar de marathon in warme en zonnige omstandigheden. Dat zullen onze dappere lopers (en bij uitbreiding een pak andere lopers) geweten hebben, want het was echt zweten geblazen. De start verliep nog in bewolkte omstandigheden maar al snel meldde de zon zich en werd het puffen.

Een klein sfeerverslag van één de 3 actoren, Guy :

Guy volgde aanvankelijk de pacers (tempolopers) die voor de 4u10 gingen. Dat bleek achteraf niet de beste zet te zijn. De eerste 25 km gingen nog vrij vlot en kon Guy het tempo nog redelijk “probleemloos” aan. Maar met een hartslag die vlotjes boven de 155 ging, was het wachten tot de man met de hamer zich aandiende en die kwam er dan ook effectief. Het gevolg van de te snelle start en de te hoge hartslag liet zich voelen in de verzuurde bovenbenen, de minder vlotte ademhaling en bovenal het tempo dat aanzienlijk naar beneden toe ging – tot het (hard) lopen zelfs even overging in stappen .. Gevolg van dit alles : een enigszins teleurgestelde Guy met zijn eindtijd van 4u38, en vooral met het gevoel dat dit veel beter had gekund. Want hij had een goede voorbereiding achter de rug, met een puike tijd op de halve marathon in Drunen van 1u50.

Zijn conclusie is duidelijk: om een goede tijd (= de tijd die je ambieert) neer te zetten moet je met een aantal factoren rekening houden :
 a) je moet 100 % fit zijn (Guy voelde zich slechts een 90 % fit) 
 b) het mag niet te warm zijn voor de gemiddelde loper - in dit geval was 20-22°C veel te warm (blijkbaar hebben mannen over het algemeen ook meer last van de warmte als dames – maar da’s dan weer een pover excuus waarom de dames er wel in slaagden om hun tijd van vorig jaar te verbeteren !)
 c) rekening houdend met bovenvermelde factoren mag je zeker niet te snel van start gaan en de “motor opblazen”. Of met andere woorden : volg altijd de instructies van de trainer ..

Voorlopig dan ook geen marathon meer voor Guy, al werden na de marathon – zo gaat dit bij pint en cava – al snode plannen gesmeed ... waarover later mee !

Zowel Annelies (4u49) als Evi (4u55) slaagden er wel in om de tijd van hun vorige marathon - vorig jaar in Antwerpen - te verbeteren. De warmte had blijkbaar minder vat op hen dan op Guy.

Guy : "Het is zeker op zijn plaats om nog een ultiem dankwoord te plaatsen aan onze trainer Eddy die ons fantastisch gecoacht heeft (al volgt niet iedereen altijd zijn wijze raad op tijdens de marathon zelf ;-) ), aan alle leden van de Jogclub die ons allemaal fantastisch gesteund hebben, en in het bijzonder diegenen die de lange duurlopen meegelopen hebben. Ook aan onze partners en naaste familieleden die ons al te vaak moesten missen voor “het hogere doel”, alsook onze supporters ter plekke (de ouders van Annelies, Heidi en Geert, Ann en Evy, Tiny en Britt) : jullie waren geweldig ! (net zoals die 950.000 andere supporters onderweg) "

 

Affiche van NN Marathon Rotterdam 2018
Starring Annelies, Evi, and the Guy in the middle
In één woord: PROFICIAT !
De welverdiende medaille, nummer 5 reeds voor Guy.
Trotse medaillewinners !
En dan was het feest ! Cava voor de hele Jogclub...